Menu
Zavolejte nám734838120

AKCE čvachta TYGŘÍ OŘECH 5kg + 0,5l melasy

Popis produktu AKCE čvachta TYGŘÍ OŘECH 5kg + 0,5l melasy

Nyní v akci 5kg tygřího ořechu a k tomu získáte 0,5l melasy pro ještě lepší učinek... Charakteristika: Tygří ořech ( angl. Tigernuts ), lat. Cyperus sculentus lativum, není vlastně ořechem, ale podzemní hlízou! Domovinou je mírné pásmo, na evropském kontinentu je to především Španělsko, kde mu říkají Chufa. Tygří ořech je též nazýván Zemní mandlí, pro svou velmi podobnou a příjemnou chuť. Tygří ořech je pěstován především jako potravina, ale je využíván hojně též jako krmivo pro hospodářská zvířata a také ve sportovním rybolovu. Ve Španělsku z něj vyrábí bezlepkovou mouku, olej na smažení a nealkoholický nápoj Horchata de Chufa, což je tekutina vzdáleně podobná mléku. Tigernuts má velmi dobrou výživnou hodnotu. Přesto se v mnoha zemích světa považuje za úporný plevel!   Možnosti použití:  Tygří ořech se dá ve sportovním rybolovu použít v mnoha úpravách a variantách. Vždy by však měl být ošetřen dlouhodobě ve vodní lázni, aby nabobtnal. V suché formě by při větším pozření mohl u ryb vyvolat podobné problémy jako suchý hrách. Tvdí se, že působí na ryby selektivně a vytřiďuje jen velké ryby - nachytalo se na ně dost kaprů do 50 cm i cejnů a karasů. Nejvíce populární je asi vařený = před použitím namočte do vody na 24 hodin, pak 30 minut povařte a ponechte namočené v lázni, ve které jste tygří ořech vařili, až se vytvoří z vody hustá suspenze. Poté do pár dnů spotřebujte, nebo zamrazte. Možno take zakonzervovat cukrem jako zavařeninu - 0,7 kg cukru na 1 kg ořechů i s vodou. Další velmi atraktivní úpravou pro ryby je fermentace - kvašení:  zalejte ořechy čistou vodou ( nevařit ! ) tak, aby byly zcela potopené a nechte při teplotě 20 - 24 °C tak dlouho, až proběhne kvasný proces. Ořechy pak můžete uchovávat zcela ponořené v původním láku, v chladu do 12 °C poměrně dlouho - až cca 1 rok, protože jsou konzervovány produkty kvašení - kyselinou mléčnou aj. organickými kyselinami. Nakládané ořechy:  ořechy zalijeme vodou ( musí být celé ponořené v nálevu) s přísadou cukru, nebo ještě lépe melasy. Na 1 kg ořechů použijeme cca 750 gramů cukru, nebo nejlépe nálev s 200 ml melasy a necháme naložené 5 - 7 dnů v chladu - do max.12 °C. Do nálevu můžete přidat také různé přírodní pachové atraktory - skořici, vanilku, anýz, česnek, směs koření, chilli, aj. Drcené ořechy: vynikající přísada do boilies a těst. Doporučuji ořechy přebrat, velké použít na chytání v celku a malé podrtit. Ořechy namelte na vhodném zařízení ( kafemlýnek, mixer, nejlépe však mlýnek na ořechy, aj.) na jemnou, či hrubší moučku, dle vlastního uvážení a přidejte do svých výrobků pro ryby a to cca 10 - 15 % = 100 - 150 g / kg.